top of page

Prologi

Vuonna 2000 Ossi Oinas-Panuman ja Teemu Parkkilan muodostama syntetisaattoriyhtye Fire-Eaters äänittää kasetin Song of Fire Kipinän peruskoulun yläkerrassa, Pudasjärven Kipinässä.

2003-2004

Ossi, Teemu ja Jari Vähkyrä perustavat uuden yhtyeen Kipinässä syksyllä 2003. Nimeksi on päätetty jo edellisenä vuonna tulevan Ruoto. Tarkoitus on soittaa punkkia tai rokkia, mutta siihen vaadittavia soittimia ei ole. Sen sijaan sekä Teemu että Ossi omistavat syntetisaattorit, jotka päätetään ottaa käyttöön. Jari on valittu rumpaliksi, mutta hänellä ei ole rumpuja.

 

Rumpuja ei päätetä ostaa, vaan löytää. Hatarien muistikuvien mukaan Teemun mummolan liiterissä, tai jossakin muussa piharakennuksessa, on joskus 90-luvulla nähty rummut. Kukaan ei tiedä kenen ne ovat, eikä kukaan myöskään tiedä missä ne ovat, tai onko niitä itseasiassa ylipäätään ollutkaan. Pitkällisten etsintöjen jälkeen vanhan linja-auton taka-osasta kuitenkin löytyy punaiset Maxtonet. Myöhemmin paljastuu myös rumpujen alkuperä, mutta koska niitä ei ole vuosikausiin kukaan tarvinnut, Jari saa pitää pönttönsä.

 

Ensimmäiset treenit pidetään vain pari päivää tämän jälkeen Jarin kotona pienessä varastohuoneessa. Ensilumi sataa maahan.

 

Hyvin pian huomataan, että kahdella syntikalla ja rummuilla ei voi soittaa uskottavasti rokkia tai punkkia. Ossi jättää sydänverellä ja kyynelillä kirjoittamiensa lyriikoiden sovittamisen sikseen ja musiikista alkaa muotoutua instrumentaalista garagepoppia. Pian myös ensimmäiset rumpu- ja tärykalvot on saatu hakattua hajalle.

 

2004 juhannuksena ensimmäinen keikka Pudasjärven Panumalla. Loppukesästä juttu paikallislehteen, Iijokiseutuun. Otsikkona Ruoto ei ole mitä kuuntelee.

 

Joulukuussa äänitetään New Season -albumi, johon tulee 12 instrumentaalista Ruoto-kappaletta ja viisi Kuninkaalliset -huumorisivuprojektin bonusraitaa. Levyä jaetaan joululahjaksi kavereille ja tutuille.

2005-2006

Sekä Jari että Ossi hankkivat sähkökitaran. Ossista tulee yhtyeen kitaristi.

 

Kuninkaalliset -sivuprojekti, joka käsittää lähinnä humoristista räppiä ja laulelmaa, on noussut suureksi osaksi yhtyeen toimintaa.

 

Sähkökitara mahdollistaa kuitenkin perinteisemmällä tavalla laulun ottamisen osaksi vakavampaa musiikin tekemistä, sekä ennen kaikkea raskaamman äänimaailman, joka on alkanut suuresti houkutella Jari ja Ossia. Basistiksi puhutaan Marko Outila, joka soittaa ensimmäisen, ja samalla tämän nelihenkisen kokoonpanon viimeiseksi jäävän keikan lainabassolla, vailla varsinaista kokemusta instrumentista. Ossi tuo treeneihin lyriikoita, joiden kirjoittamista ei ole missään vaiheessa lopettanut.

 

Kesällä Teemu lähtee bändistä, sillä musiikin tyyli on vaihtunut radikaalisti raskaampaan ja rokimpaan suuntaan.

 

Syksyllä Aapo-Matti Puhakka vierailee yhtyeessä toisena kitaristina. Syntyy lyhyeksi jäänyt bluessivuprojekti The Alleygators.

 

Alkuvuodesta 2006 yhtyeen nimi alkaa tuntua vanhentuneelta. Suuri syy tähän on se, että Jari ja Ossi ovat löytäneet progen. Raskaampi musiikki ei enää kiehdo samalla tavalla. Nimi päätetään pidentää muotoon Ruokottomat Tosikot, josta se edelleen lyhennetään muotoon RuoTo.

 

Kesällä 2006 RuoTo saa treenikämpäkseen Kipinän koulun yläkerrasta vanhan opettajan asunnon. Aika käytetään tehokkaasti uusien kappaleiden tekemiseen. Samana kesänä soitetaan myös festivaalikeikka Pudasjärvellä järjestettävässä Open Air Festivalissa. Pääesiintyjänä on Kwan. Edellisen yön seurauksena Jari on onnistunut hankkimaan itselleen muhkean krapulan. Keikalla yleisölle jaetaan käytettyjä, signeerauksin varustettuja, hammasharjoja. Krääsän jakamisesta yleisölle tulee sittemmin vakituinen tapa.

 

Lista joistakin keikoilla jaetuista tavaroista:

-Käytetyt hammasharjat

-Signeerattu liukuri

-Signeerattu saippuakotelo

-Tuunattuja näppylähanskoja

-Signeerattu hengityssuojain

-Kertakäyttölakana+levy -paketteja

-RuoTo-deodorantti

-RuoTo-sahti

-RuoTo-vyölaukut

-Noin 50 erilaista rintamerkkimallia

 

2007-2008

2007 alkuvuodesta vielä alaikäinen yhtye saa tyrkytettyä itsensä esiintymään Pudasjärven Ravintola Amarettoon. Illan toisena esiintyjänä on bilebändi Woyzeck. Keikalle vahvistukseksi tulee Aapo-Matti Puhakka, joka soittaa saksofonia, kitaraa, poikkihuilua, klarinettia ja percussioita. Vaikka RuoTo on ensimmäinen esiintyjä, se soittaa silti kaksi encorea. Keikan jälkeen sovitaan paikallisen musiikkivaikuttajan Auvo Tuomaalan kanssa siitä, että hän lainaa bändille äänityslaitteet maaliskuun ensimmäiselle viikolle, demon tekemistä varten.

 

Maaliskuun ensimmäisellä viikolla Jari ja Ossi linnoittautuvat Panumalle äänittämään levyä. Marko on rippileirillä isosena, joten ei pääse osallistumaan, niinpä Jari ja Ossi äänittävät myös bassot. Aapo-Matti vierailee soittamassa keikaltakin tuttuja instrumentteja. Levylle äänitetään kahdeksan RuoTo -kappaletta ja lisäksi kaksi vanhempaa hevirallia. Toimitus kestää kutakuinkin viisi päivää, vaikka varsinainen äänittäminen hoidetaankin pääasiassa öisin, nopeasti nurinkuriseksi kääntyneen unirytmin vuoksi. Levyn varsinaiseksi nimeksi tulee tylsästi Demo-07 ja se saadaan masteroinnista vasta kesällä.

 

Myös kesä 2007 treenataan Kipinän koulun yläkerrassa. Työstettäviä kappaleita on runsaasti, mutta nyt ne ovat saaneet uusia sävyjä. Ossi on hankkinut basson, josta on tullut tärkeä sävellystyökalu, samoin kuin akustisesta kitarastakin. Kappaleet ovat muuttuneet entistä jäsennellymmiksi ja ajatus tarkoituksellisen progressiivisesta musiikista on siirtynyt taka-alalle.

 

Syksyllä 2007 Marko jättää yhtyeen. Ensimmäistä kertaa jatkoa joudutaan miettimään, sillä Pudasjärvellä treenaavaan bändin ei pieraista basistia ihan noin vain. Päätös on, että Ossi ja Jari jatkavat musiikin tekemistä kahdestaan ja tyylilaji on jatkossa määrittelemätön. Yhtye ei halua rajata tekemistään millään tavalla tai luokitella itseään, sen saavat tehdä muut.  

 

Tammikuussa 2008 Soundi-lehdessä julkaistaan Demo-07:n arvio. RuoTon musiikkia verrataan Absoluuttiseen Nollapisteeseen, Karkkiautomaattiin ja YUP:hen. "Pudasjärven pojilla on tekemisen meininki hyvin kohdallaan, sillä RuoTo valloittaa älyvapaalla linjattomuudellaan, jossa kuitenkin onnistuu vilahtamaan punainen lanka. Olkoon se vaikka maanläheisyys ja pilke silmäkulmassa. Hauskasta harrastelusta tämä ei kuitenkaan mihinkään tule etenemään ennen kuin bändin soitto saadaan tarkkuudessaan edes vähän lähemmäs sävellysten kiemuroita, ja ennen kuin yhtye onnistuu tarkemmin linjaamaan tekemisiään."

 

Maaliskuussa 2008 mennään Pudasjärven kansalaisopistoon äänittämään uutta levyä. Apuna toimii Reijo Kossi, joka opastaa studiolaitteiden käytössä. Levylle tulee yhdeksän kappaletta, jotka jaetaan kolmeen trilogiaan. Levy saa nimen "Jään lähdettyä". Itse äänittäminen on vähäisen kokemuksen ja uusien laitteiden vuoksi haastavaa. Miksaaminen ja jälkityöstö venyvät jälleen pitkäksi.

 

Keikkoja vuonna 2008 ei tehdä kokoonpanon puutteen vuoksi kuin yksi, jossa basistina vierailee Oululainen Juha Aho. Uusia kappaleita syntyy kuitenkin yhä kosolti.

Demo-07:n nimiehdotuksia

-Lumiukon kuolema

-Avaruuspuuro

-Perjantain eroottinen

-Tulkitsee Eino Gröniä

-Kenkät jalkaan!

-Ikimuistoisimmat hitit vol. 3

-Jotakin endorfiiniin liittyvää

-Rössypottu

2009-2010

Ruoto vm. 2004

New Season (2004), takakansi 

"Suu messingille ja rinta rottingille!" 

2006

NRC 2007, Iso-Syöte. Bassossa Jari. 

2009 alkuvuosi soitellaan uusia kappaleita, joita on alettu sovittaa kahdelle akustiselle kitaralle. Paikallislehti Iijokiseutu kirjoittaa jutun yhtyeestä otsikolla Marginaalimusiikkia pellon reunalta

 

Kesällä Ossi ja Jari lähtevät armeijaan. Molempien tavoitteena on päästä sieltä pois puolessa vuodessa. Kesällä soitetaan yksi akustinen keikka. Heinäkuussa Soundi julkaisee demopalstallaan hyvin positiivisen arvion Jään lähdettyä -levystä. Siinä yhtyeen musiikkia rinnastetaan Kasevaan, 22-Pistepirkkoon ja Tuomari Nurmioon. 

 

Loppuvuosi menee armeijassa.

 

Alkuvuodesta 2010 Juha Aho liittyy yhtyeeseen basistiksi ja uusi treenikämppä saadaan Oulusta, Nuottasaaren koulun pommisuojasta. Huhtikuussa RuoTo pääsee Oulun 45-Specialiin Samuli Putron lämmittelijäbändiksi. Keikka on bändille tähänastisista tärkein.

 

Keväällä aloitetaan uuden Pelonsuoja nimisen albumin äänitykset. Mukana auttamassa ovat Stache -yhtyeen Matti Manninen ja Aleksi Kauhanen. Runsaasta treenaamisesta huolimatta uusia kappaleita ei kuitenkaan ole muutamaa lukuun ottamatta saatu työstettyä äänityskuntoon ja Pelonsuoja muuttuu matkan varrella viiden kappaleen mittaiseksi EP:ksi. 

 

Ossi nauhoittaa myös omissa oloissaan seitsemän kappaleen mittaisen soololevyn Löytääkseni onneni, jota ei virallisesti ole julkaistu missään.

 

Kesällä soitetaan keikka ensimmäisillä Jyrkkä Rock Festivaleilla, Pudasjärvellä. RuoTo buukataan festivaalin vakioesiintyjä, niin kauan kun sitä järjestetään.

 

Syksyllä Ossi muuttaa opiskelemaan Rovaniemelle ja Jari Jyväskylään. EP:n äänitykset hoidetaan loppuun omissa oloissa seuraavan talven aikana. 

2011-2012

Pelonsuoja saadaan valmiiksi vuoden vaihteessa, mutta levyn promoaminen jää tekemättä lähes täysin. Tulevan pitkäsoiton kappaleita aletaan valmistella äänitettävään kuntoon. Seuraava levy aiotaan tehdä täysin omin voimin, ilman ulkopuolisia ihmisiä ja omissa oloissa. Pelonsuojalle äänittämättä jääneet kuusi kappaletta jätetään rauhaan ja siirrytään työstämään uusia lauluja, jotka ovat syntyneet pääasiassa armeija-aikana, vuonna 2009. 

 

Uudet kappaleet demotetaan entistä huolellisemmin, jonka jälkeen varsinaiset äänitykset aloitetaan. Rummut äänitetään Pudasjärvellä, mutta suurimman osan muusta Ossi ja Jari äänittävät itsekseen Rovaniemellä ja Jyväskylässä. Ideoita vaihdellaan sähköpostin kautta.

 

Heinäkuussa 2011 Soundi julkaisee Pelonsuojasta ylistävän arvion demopalstallaan. Sen jälkeen päätetään, että tulevaa levyä ei enää lähetetä demopalstoille. 

 

Metsänpeitto nimen saanut pitkäsoitto julkaistaan Talkkuna-music nimen alla ystävänpäivänä 2012. Sen julkaisukeikat soitetaan maaliskuussa Yöjuttu -yhtyeen kanssa Rovaniemen Grandessa ja Oulun Lentävässä lautasessa. Ossi ja Jari soittavat myös akustisen julkaisukeikan Pudasjärven kirjastolla.

 

Metsänpeitosta julkaistaan muutamia arvioita netissä ja ne ovat yhtyeelle hyvin positiivisia. Koska levy on lähestulkoon täysin ilman sähkökitaroita soitettu ja folk-vaikutteinen. Uusia kappaleita lähdetään työstämään pitkälti sillä ajatuksella, että mukaan on saatava enemmän rokkia.

 

Juhan osallistuminen treeneihin on vähentynyt. Heinäkuussa Ossi ja Jari soittavat akustisen duokeikan Oulun Ykän Pubissa. Kesällä harjoitellaan myös yhtyeelle investoidun uuden äänityslaitteiston käyttöä. Syksyllä uusien kappaleiden tekemistä jatketaan.

DuoTo, 2009

45-Special, 2010.

Jyrkkä Rock Festival 2011.

Etualalla yhtyeen tuleva basisti Jyrki.

2013, Sokkarin parkkis

2013-2014

Tulevaa levyä on työstetty niin pitkälle, että sen äänittäminen päätetään aloittaa kesällä. Tällä kertaa rummut lähdetään äänittämään Pudasjärven kansalaisopiston studiolle ja loput päätetään tehdä jälleen omissa oloissa. Uusiin kappaleisiin ei ole juurikaan sovitettu bassoja, ennen kun äänittäminen aloitetaan.

 

Keikkatilanne kuitenkin huolestuttaa, sillä tämän hetkinen kokoonpano ei ole kykenevä esiintymään yhtyeenä. Hätiin keksitään Pudasjärveläinen basistirenttu Jyrki Perttu, joka riemusta kiljahdellen hyppää mukaan. Tulikaste suoritetaan Oulun lähimetsissä järjestettävällä Syynirock-festivaalilla. Myös uusia kappaleita soitetaan yhdessä äänitysten aikaan. Lopulta Jyrki päätyy sovittamaan bassot kaikkiin tulevan levyn yhtyekappaleisiin. Jyrki lasketaan uudeksi basistiksi ja viralliseksi osaksi RuoToa. Äänityksiä jatketaan Jyrkin perheen mökillä Pudasjärven Livolla, jonka jälkeen Pudasjärven Panuman treenitiloissa. Lopputyöstön kansineen Ossi tekee Rovaniemellä Studio Bluffoniassa.

 

Joulukuussa julkaistaan esimakua levyltä neljän kappaleen mittaisella maxisinkulla, jonka b-puolella julkaistaan uusintaversiot kahdesta vanhemmasta kappaleesta. Sinkun tiimoilta yhtye käy keikoilla Oulussa ja Rovaniemellä, ja on paremmassa esiintymiskunnossa, kuin koskaan aiemmin.

 

Levy saa nimen Talvenselkä ja Talkkuna-music julkaisee sen keväällä 2014. Sitä ennen yhtye kuitenkin kuvaa ensimmäisen varsinaisen musiikkivideonsa, yhdessä AV-velho Antti Lindholmin kanssa. Videokappaleeksi valitaan Kaksoishaava -niminen ralli. Kuvausviikonloppu on railakas. Ossi käy myös vieraana Lapin yliopiston Radio Säteilyssä, jonka kaksituntisessa ohjelmassa käydään läpi Talvenselkää ja RuoTon historiaa.

 

Talvenselällä RuoTo jatkaa monipuolisempana ja tummempana, sekä paikoin paljon rokimpana siitä, mihin Metsänpeitolla jäätiin. Varsinaiset julkaisukeikat soitetaan Rovaniemen Grandessa ja Oulun 45-Specialissa, tällä kertaa mukana on myös Yöjuttu -yhtyeestä kuoriutunut Uni.

 

Levy saa arvosteluissa kautta linjan runsaasti kehuja, mutta missään suuremmissa medioissa arvosteluja ei julkaista.

 

Kesällä lauteita lämmitellään vielä Syynirockissa ja Oulun Nuclear Nightclubissa. Ensimmäistä kertaa vuosiin RuoTo tuntee olevansa kolmen tasavertaisen soittajan yhtye.

 

Lokakuussa äänitetään vielä viiden kappaleen mittainen live-kasetti Elävänä Pudasjärvellä, johon valitaan yksi kappale jokaiselta yhtyeen aiemmalta levyltä. Tämän jälkeen alkaa jälleen uusien kappaleiden hiominen. Ohjenuoraksi on valittu riffit ja rock -- musiikki jollaista on hauska soittaa.

 

 

Syynirock-leiri, 2013.

Musiikkivideon kuvaustauolla, 2014.

Nuclear Nightclub, 2014

2015-2016

Uusia huomattavasti riffivetoisempia kappaleita, joita alkaa olla pitkäsoitollisen verran, hierotaan hissukseen kevät ja kesä. Jari valmistuu Jyväskylän yliopistosta ja muuttaa syksyllä 2015 Berliiniin. Sitä ennen syyskuussa ehditään soittaa keikat Ykän pubissa Oulussa Jarin toisen yhtyeen Cyan Stonen kanssa, ja Rovaniemellä Grandessa, Uni-yhtyeestä kuoriutuneen Seli Selin kanssa.

Ossi äänittelee syksyllä toisen soololevynsä, jota ei ole julkaistu julkisesti missään.

2016 on yhtyeen osalta hiljainen vuosi. Ossi valmistuu Rovaniemeltä Lapin yliopistosta ja muuttaa väliaikaisesti Etelä-Savoon. Tätä ennen kesällä ehditään esiintyä Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla kokoonpanolla, jossa toista kitaraa soittaa Hessu Isoniemi, Jyrkin muusikkotuttu Torniosta. Jari on maantieteellisen sijaintinsa vuoksi estynyt osallistumasta reissuun. Jyrki löytää telttapaikan rannasta kauhean suuren hevosjuotikkaan, joka pyydystetään kertakäyttömukiin. Muhkea iili nimetään Jariksi ja pitkällisen ihastelun jälkeen vapautetaan takaisin Kaustisen vesistöä kauhistamaan.

Loppuvuodesta ehditään vielä treenaamaan, kun Jari visiteeraa Suomessa. Homma rullaa kuin vanhasta muistista -  jotkut asiat ovat jääneet mieliin, toiset taas eivät. Edelleen tulevan levyn rallit ovat rosken rol musisia.

2017-2018

Jari muuttaa takaisin Suomeen, ja sittemmin taas Jyväskylään opiskelemaan. Tällä kertaa konservatorioon. Jyrki valmistuu Tornion konservatoriosta viralliseksi basistiksi. Uusia kappaleita harjoitellaan keväällä ja uuden levyn pohjat päätetään äänittää tällä kertaa Torniossa, studiossa jossa yhtyesoiton äänittäminen onnistuu livenä. Äänittäjäksi palkataan Jyrkin tuttu Joonas Tokola.

Aiemmin suoritetun materiaalikarsinnan seurauksena, yhdeksän levylle päätyvän kappaleen pohjat paiskotaan narulle kolmessa (tai neljässä?) päivässä. Kymmenennen kappaleen paikka jätetään auki. Syksymmällä se päätetään täyttää Huomen -nimisellä lurituksella, johon hakataan jerrykanisterilla komppi ja äänitetään Panumalla lokakuussa.

 

Ossi päivittää omaa äänityskalustoaan ja jatkaa pohjien päälle maalailua Etelä-Savossa syksyn ja alkutalven ajan.  

Loppuvuodesta Toni Haapanen masteroi Alisessa salissa -nimen saaneen levyn Haapa Sound -studiossa Helsingissä.

2019-

Talkkuna-music julkaisee Alisessa salissa -pitkäsoiton C-levynä. Lue siitä vaikkapa tämä arvostelu, niin tiedät mistä on kyse: Rajatapauksia: RuoTo - Alisessa salissa

bottom of page